לוגו שפילינגר משרד עו"ד

פגיעת צליפת שוט בתאונת דרכים

פגיעת צליפת שוט בתאונת דרכים

אתם נוסעים ברכב, מאטים לקראת צומת או שעומדים בפקק. פתאום נשמע בום חזק מאחור והרכב שלכם נזרק קדימה: הרכב שנסע מאחוריכם התנגש בכם. לא הייתם מוכנים למכה הזו ומעט אחריה, אתם מרגישים כאב בצוואר. אם חוויתם תאונת דרכים כזו, יכול להיות שנגרמה לכם פגיעת צליפת שוט. במאמר זה נסביר כיצד נגרמת פגיעת צליפת שוט בתאונת דרכים ומה הם המאפיינים שלה.

מהי פגיעת צליפת שוט בתאונת דרכים

פגיעת צליפת שוט היא פגיעת צוואר נפוצה בעיקר בתאונות דרכים במנגנון אחורי, כלומר, כאשר הרכב שלכם נפגע מאחור. היא נגרמת כתוצאה מתנועה מהירה של הראש קדימה ואחורה. תנועה חדה זו מתאפשרת כאשר מרכז הגוף מעוגן למושב הרכב על ידי חגורת בטיחות, אך הראש והצוואר נותרים חופשיים. כך, נוצר כיפוף ואז יישור חד ואגרסיבי של הצוואר, כשהראש נהדף קדימה ואז נזרק חזרה לאחור.

פגיעה זו זכתה לכינוי “צליפת שוט” (Whiplash injury), בשל אופי התנועה של עמוד השדרה הדומה לתנועת שוט מצליף: חלקו העליון של עמוד השדרה הצווארי “מצליף” כקצה שוט, באבחה מהירה קדימה ואז נמשך לאחור.

פגיעת צליפת שוט נגרמת כאמור מתנועה חדה, לא טבעית ולא צפויה של הראש והצוואר. כתוצאה מתנועה זו נגרמות פגיעות שונות בעיקר ברקמות הרכות של הצוואר: שרירים, גידים, עצבים ודיסקים בין-חולייתיים בעמוד השדרה הצווארי.

צליפת שוט Whiplash

צליפת שוט: תסמינים

חלק מהתסמינים הנפוצים של פגיעת צליפת שוט הם:

  • כאבי צוואר;
  • נוקשות של שרירי צוואר (צוואר תפוס);
  • מגבלת תנועה בצוואר;
  • כאב ראש עורפי- בחלק האחורי של הראש;
  • כאבים בכתפיים, בחגורת הכתפיים או בגב העליון;
  • כאבים בגב התחתון – לעתים יש הקרנה של כאב שמתבטאת בכאבי צליפת שוט גב תחתון;
  • הקרנה של כאב מהצוואר לשכמות או לגפיים העליונות;
  • הפרעות תחושה בגפיים העליונות וכאבים בעלי אופי נוירופתי, שיכולים להתבטא בתחושת נימול, רדימות, שריפה, זרמים חשמליים וסוגי כאבים אחרים.

תסמינים כאלו יכולים להופיע מייד לאחר התאונה, או זמן קצר אחריה. לעתים רבות, התסמינים מופיעים לראשונה מספר שעות ואף מספר ימים לאחר התאונה.

לייעוץ והערכת סיכויי התביעה

טיפול בפגיעת צליפת שוט

לאחר אירוע כמו תאונת דרכים או תאונה לא צפויה אחרת שבה נגרמה לגוף טלטלה, יש צורך לפנות לבדיקה רפואית ולטיפול ומעקב בהתאם להנחיות הרופא, תוך הקפדה על מילוי כל ההנחיות שנתן הרופא המטפל. אין להזניח הפניות לבדיקות, לבירורים ולטיפולים מומלצים.

יכול להיות שהרופא יפנה אתכם לטיפולים משקמים כמו טיפולי פיזיותרפיה, הידרותרפיה, ואולי אף לרפואה משלימה. במקרים חמורים יותר, יכול להיות שתופנו לייעוץ אצל מומחה בכירורגיית עמוד שדרה שיבדוק אם יש צורך בטיפול ניתוחי (לדוגמה, ניתוח דיסקטומיה). יכול להיות שתופנו גם למרפאת כאב, לבדיקה וטיפול על ידי רופא מומחה בשיכוך כאב. אלו הם רק חלק מהאפשרויות הטיפוליות שעומדות בפני הרופא המטפל בכם בקופת החולים.

במקרה של פגיעת צליפת שוט זמן החלמה משתנה מאוד בין אדם לאדם ובין פגיעה אחרת לאחרת. כאמור, אבחנה לפיה נגרמה צליפת שוט בתאונת דרכים יכולה להתייחס לסוגים שונים של נזקים, בין אם אלו נזקים אורתופדיים או נוירולוגיים.

צליפת שוט פיצויים

מבחינה משפטית, יש חשיבות לפניה לבירור רפואי בסמוך לתאונה, ולבירור רפואי רציף ומלא. התיעוד הרפואי משמש ראיה מרכזית בתביעה המוגשת לחברת הביטוח לפיצוי על הנזקים שנגרמו לכם בתאונת הדרכים עקב פגיעת צליפת שוט (או כל פגיעה גופנית אחרת). הזנחה של הבירור והמעקב הרפואי, עלולה לגרום לפספוס של ממצאים חשובים שמלמדים על היקף הנזק שנגרם לכם. אם קיימים נזקים רפואיים שנותרים חבויים “מתחת לפני השטח”, עורך הדין שלכם לא ידע לדרוש מחברת הביטוח פיצויים גם עבור הנזקים הנסתרים האלו.

במסגרת התביעה נגד חברת הביטוח, מסמכים רפואיים המעידים שנגרמה פגיעת צליפת שוט בתאונת דרכים יסייעו לעורך הדין שלכם לשכנע את בית המשפט, שיש צורך במינוי מומחה רפואי בתחום האורתופדיה שיבדוק אתכם. תפקידו של המומחה הוא לקבוע אם נותרו עקב פגיעת צליפת שוט אחוזי נכות, שהם גורם משמעותי וכבד משקל בחישוב הפיצוי הכספי המגיע לכם.
חשוב להבין בעת פניה לעורך דין לאחר תאונת דרכים, שלא ניתן לחשב מראש כמה כסף מקבלים על צליפת שוט. הפיצוי לא ניתן על הפציעה עצמה, אלא על הנזק הכספי שעשוי להיגרם לכם בעקבותיה. כלומר, הפיצוי מחושב לפי גיל הנפגע, אחוזי הנכות שיקבע מומחה בית המשפט באותו מקרה ספציפי, גובה ההכנסות של אותו נפגע וגורמים אישיים נוספים המאפיינים את הנפגע באופן פרטני. כך, לעתים מקרה קל יחסית של צליפת שוט בתאונת דרכים אצל נפגעת צעירה, שמרוויחה משכורת גבוהה מאוד, עשויה להקנות לה פיצוי גבוה יותר מאשר במקרה של פגיעת צליפת שוט קשה יותר אצל נפגע שפרש לגמלאות. ההסבר לכך הוא שנפגע בגיל פנסיה לא יספוג הפסדי שכר עקב הפגיעה, בניגוד לנפגעת הצעירה שנותרו בפניה עוד שנים רבות של עבודה ופרנסתה עלולה להיפגע עקב הפגיעה. בעניין זה נמליץ לכם לקרוא מאמר שפרסמנו בעיתון מעריב בנושא חישוב סכום הפיצויים המגיע לנפגע בתאונת דרכים.

פיצויים על צליפת שוט: חשוב לפנות לייעוץ משפטי

לסיכום, אירוע צליפת שוט הינו אירוע מתעתע. אמנם אי אפשר לטעות בעובדה שעברתם תאונה או חוויתם פגיעה פיזית, אך לא תראו סימנים ברורים מיידים כמו דימום או שבר. אפילו התסמינים הראשוניים של כאב ונוקשות שרירים, עלולים להופיע “באיחור” מסוים.

זכרו שהלקוח הטוב ביותר שחברת ביטוח מאחלת לעצמה, הוא לקוח “גיבור”: כזה שאינו מתלונן על נזקיו, לא אוהב ללכת לרופאים, מאמין שהכאב יעבור בסופו של דבר ואינו מקפיד על הוראות הרופא המטפל ועל ביצוע כל הבדיקות הנדרשות. לקוח כזה לא יצליח להוכיח את מלוא היקף הנזק הגופני שנגרם לו בתאונה. כך, הוא יקבל מחברת הביטוח פיצוי כספי חלקי בלבד.

לכן, אם אתם חושדים שאולי נגרמה לכם פגיעת צליפת שוט בתאונת דרכים, רצוי שתפנו לבדיקה רפואית בהקדם האפשרי. שתפו פעולה עם הרופא המטפל, מסרו לו מידע מדויק על מצבכם ובצעו את הוראותיו בקפדנות. הקפידו לשמור את כל המסמכים הרפואיים באופן מסודר, ופנו לעורך דין מומחה בתחום תאונות דרכים כדי לוודא שאתם ממצים את מלוא הזכויות המגיעות לכם.

גובה הפיצוי משתנה מאדם לאדם, בהתאם לחומרת הפגיעה, להשפעתה על כושר העבודה ולנתונים אישיים נוספים. יש לבדוק אם אתם זכאים לתגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, מביטוח החובה של הרכב וכן מפוליסות ביטוח שברשותכם, כמו פוליסת אובדן כושר עבודה או פוליסת תאונות אישיות.
בהחלט כן. בין מדובר ברופא מטעם בית המשפט או בוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי, במידה ויש התאמה בין תלונותיכם על כאבים ומגבלת תנועה, לבין ממצאים אוביקטיביים כמו בדיקות הדמיה של הצוואר ובדיקת EMG, יכול להיות שייקבעו לכם אחוזי נכות. אחוזי הנכות מהווים נתון בסיסי לצורך קביעת גובה הפיצוי הכספי המגיע לכם.

תוכן עניינים

Picture of אודות עו"ד ערן שפילינגר

אודות עו"ד ערן שפילינגר

עו"ד ערן שפילינגר, מייצג נפגעי תאונות ונפגעי רשלנות רפואית בתביעות פיצויים נגד חברות ביטוח ונגד מוסדות רפואיים. משרד עו"ד שפילינגר מוכר כמשרד עורכי דין בולט בתחומי הנזיקין והרשלנות הרפואית.

קראו עוד >>
דילוג לתוכן