לוגו שפילינגר משרד עו"ד

תאונה בדרך הביתה

תאונת עבודה בדרך לעבודה

סוף יום העבודה. ארזתם את הציוד שלכם, התארגנתם ויצאתם אל דרככם הביתה. באמצע הדרך, בטעות חציתם צומת ברמזור אדום ונגרמה תאונת דרכים מצערת. לחלופין, באמצע המדרכה היה בור קטן שגרם לכם למעוד ולספוג פציעה חמורה. תוכלו לקבל נחמה פורתא מכך שלפי החוק, תאונות בדרך הביתה מהעבודה מוגדרות כפגיעה בעבודה, המזכה אתכם בפיצויים מהביטוח הלאומי ואולי גם מחברת הביטוח.

מהי תאונת עבודה?

כדי להבין מדוע תאונות בדרך הביתה נחשבות לתאונות עבודה, יש להכיר תחילה את תחום תאונות העבודה ולדעת מה המשמעות המשפטית של תאונת עבודה.

תאונת עבודה, או “פגיעה בעבודה”, היא מונח המוגדר בחוק הביטוח הלאומי. מונח זה נועד להגדיר מהי פגיעה הקשורה לעבודה, בהקשר של זכויות העובד (או העצמאי) לתגמולים והטבות מידי המוסד לביטוח לאומי. כל מקרה שבו עובד נפגע במהלך עבודתו אצל המעסיק או מי מטעמו עשוי להיחשב לתאונת עבודה. גם תאונת דרכים או תאונה אישית במהלך זמן העבודה, או בדרך למקום העבודה או בדרך חזרה הביתה מהעבודה, וכן תאונה שקרתה כאשר העובד היה בדרך ממקום עבודה אחד למקום עבודה אחר, תיחשב לתאונת עבודה. מקרים אלו נכונים כל עוד לא הייתה סטייה משמעותית של העובד מהדרך. כעת, נוכל להעמיק בתאונות עבודה הקורות בזמן החזרה הביתה.

 

תאונת עבודה בדרך הביתה

הדין הישראלי מכיר בתאונה שקרתה בעת חזרת העובד ממקום העבודה לביתו, כפגיעה בעבודה. תאונת עבודה בדרך הביתה מהעבודה הינה תאונת עבודה לכל דבר ועניין, אולם קיימים הבדלים בינה לבין תביעת תאונת עבודה קלאסית.

אחד ההבדלים המהותיים בין סוגי התביעות הוא זהות הנתבעים. בתביעת תאונת עבודה קלאסית, דהיינו תביעה המוגשת עקב תאונה שהתרחשה במהלך העבודה, צפויים להיות שלושה נתבעים – המוסד לביטוח לאומי, חברת הביטוח בה העובד מבוטח בעצמו, וכמובן המעסיק.

לעומת זאת, ברוב התביעות הקשורות בתאונת עבודה בדרך הביתה, המעסיק לא יהיה אחד מהנתבעים. תאונה כזו אכן מתאימה להגדרה של המוסד לביטוח לאומי לפגיעה בעבודה, אך המעסיק אינו אחראי לה. משכך, תוגש תביעה למוסד לביטוח הלאומי, לחברת הביטוח בה העובד מבוטח אם יש לו פוליסות ביטוח רלוונטיות, וכן תוגש תביעת נזיקין רלוונטית: אם מדובר בתאונת דרכים בדרך הביתה, תוגש תביעה נגד חברת הביטוח בביטוח חובה, ובמקרים אחרים תוגש תביעת נזיקין נגד הגורם שאשם בקרות התאונה.

הביטוח הלאומי

הגוף הראשון אותו נתבע עקב תאונת עבודה בדרך חזרה הביתה מהעבודה, הוא המוסד לביטוח לאומי. הביטוח הלאומי משלם לנפגע תאונת עבודה דמי פגיעה בגין הימים אשר הנפגע נאלץ להפסיד מעבודתו בעקבות התאונה, עד לתקופה של 90 ימי מחלה רצופים, במקום שהנפגע יאלץ לממש ימי מחלה.

דמי הפגיעה אינם בגדר סוף הסיפור בתביעת מול הביטוח הלאומי. לאחר שישולמו דמי הפגיעה, במידת הצורך אנו נגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה להכרה בדרגת נכות. כך, הנפגע ועורך דינו יזומנו להופיע בפני ועדה רפואית שתקבע אם נגרמה לנפגע נכות, בין אם זו נכות זמנית או קבועה. במקרה בו תיקבע נכות בשיעור של 10% עד 19%, המוסד לביטוח לאומי ישלם לעובד שנפגע מענק נכות חד פעמי. ככל שתוכר נכות בשיעור של 20% ומעלה, הנפגע יהא זכאי לקצבת נכות חודשית.

 

תביעה לפוליסת ביטוח

ניתן להגיש תביעה בעקבות תאונה בדרך הביתה מהעבודה גם כנגד חברת הביטוח שלכם. ככל שאתם מחזיקים בפוליסת אובדן כושר עבודה, פוליסת תאונות אישיות, פוליסת נכות מתאונה או פוליסת ביטוח רלוונטית אחרת, ניתן יהיה לבדוק את זכאותכם לתגמולים מאותה פוליסה. גם אם אין ברשותכם פוליסת ביטוח אך אתם חברים בקרן פנסיה אליה המעביד מבצע הפרשות משכרכם כראוי, או שאתם עצמאים ומפרישים לקרן הפנסיה בעצמכם – ניתן יהיה לבדוק את זכאותכם ל”פנסיית נכות”, שדומה במאפייניה לפוליסת אובדן כושר עבודה.

תביעה כנגד חברת הביטוח דורשת מיומנות רבה. חברת הביטוח תנסה לטעון שלא מדובר בתאונה המזכה בתגמולים כפי שזו מוגדרת בפוליסה, או שלא גיליתם את מלוא המידע הדרוש על עברכם הרפואי כשערכתם את הפוליסה לראשונה. עורך דין לתאונות עבודה שלכם, יפעל כדי להוכיח כי לא כך הם פני הדברים, והנזק שנגרם לכם אכן מכוסה בפוליסת הביטוח.

 

תביעת נזיקין או תביעה לביטוח חובה

הנתבע השלישי כנגדו תוכלו להגיש תביעה בעקבות תאונת עבודה בדרך הביתה, הוא האחראי לתאונה שקרתה לכם. במקרה בו, למשל, מעדתם לתוך בור ברשות הרבים, תוכלו להגיש תביעה כנגד הרשות העירונית אשר הייתה אחראית לטפל בבור. במקרה בו הייתם מעורבים בתאונת דרכים בדרך חזרה הביתה מהעבודה, עורך הדין יגיש תביעה לביטוח החובה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים – חוק הפלת”ד. במידה ונפגעתם מרכב שאיננו מבוטח, או שנדרסתם במסגרת תאונת פגע וברח, עורך הדין יגיש תביעה לקרנית, הקרן הממשלתית לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.

 

שלוש תביעות נפרדות – מארג משפטי אחד

נוכחנו לדעת, אם כן, כי במסגרת תביעת תאונת העבודה תגישו ברוב המקרים שלוש תביעות שונות. חשוב לזכור כי אמנם מדובר בתביעות נפרדות אך כל אחת משפיעה על חברתה וראיה באחד ההליכים עלולה להשפיע בהליך האחר. אשר על כן, חשוב לבחור במשרד עורכי דין מומחה ואיכותי אשר ידע ליצור מארג אחד של שלושת התביעות, כך שהן ישרתו זו את זו ולא חלילה יפגעו אחת בשנייה.

 

תוך כמה זמן ניתן להגיש תביעת תאונת עבודה?

ייתכן כי חוויתם תאונת עבודה לפני כמה שנים ובאותו מועד טרם ידעתם כי ביכולתכם להגיש תביעה שכזו, או שבחרתם שלא להגיש משיקולים כלשהם. עד מתי תוכלו להגיש תביעת תאונת עבודה בגין אותה תאונה?

בקצרה, התשובה היא שדיני ההתיישנות בדין הישראלי מתירים להגיש תביעה תוך 7 שנים ממועד העילה לתביעה. עם זאת, ייתכנו מקרים בהם תקופת הזמן תתארך. כך, למשל, אם תאונת העבודה התרחשה לעובד קטין, מרוץ 7 שנות ההתיישנות יחל רק בהיותו בן 18.

 

תוך כמה זמן מקבלים את הכסף מהתביעה?

המערכת המשפטית בישראל מצויה בעומס מתמיד. הדבר מוביל לכך שחולף זמן לא מבוטל ממועד הגשת התביעה עד למתן פסק הדין וקבלת הכסף. הדרך לקבל את הכסף במהירות האפשרית היא להגיע להסדרי פשרה עם חברות הביטוח, לפיהם הם ישלמו לכם סכום מופחת מהמבוקש בתביעה, באופן מידי.

מי שיאלצו לנהל הליך משפטי מלא עד לקבלת פסק דין, ייאלצו להמתין זמן רב יותר. כאשר התביעה פשוטה יחסית, פסק דין יגיע, בדרך כלל, כעבור כשנה עד שנתיים מתחילת ההליך. במקרים מסובכים יותר התיק יכול להתנהל גם במשך תקופה ארוכה יותר.

תוכן עניינים

Picture of אודות עו"ד ערן שפילינגר

אודות עו"ד ערן שפילינגר

בדיקה טקסט עבור חתימת מחבר מאמר: תאונה בדרך הביתה

קראו עוד >>
ערן שפילינגר עורך דין
לייעוץ מהיר מעורך דין
דילוג לתוכן